04.05.2023

Tamara Vukotić jedna od polaznica Semos Data Analyst Akademije je podelila sa nama svoje pozitivno iskustvo tokom obuke

Reci nam par reči o sebi. Zašto si se odlučila da pohađaš obuku za Data Analyst u Srbiji, iako stanuješ u Crnoj

Moje ime je Tamara Vukotić. Diplomirala sam na fakultetu za Elektrotehniku i informacijske tehnologije u Skoplju na smjeru Energetika, upravljanje i menađment. Za kompaniju Semos education saznala sam na skupu „Coffee with Semos Education”, koji se održao u Podgorici. Nakon toga saznala sam više informacija u vezi obuke Data Analyst kako bi odlučila da pohađam tu obuku. Prvi razlog zašto sam se odlučila je zbog toga što je obuka online, a drugi je to što kad sam se raspitivala za Semos Education čula sam sve pohvale.

Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo sa obukom za Data Analyst?    

Što se tiče nastave, na početku smo krenuli sa ponavljanjem gradiva o Excelu, onda smo detaljnije učili SQL i sad smo počeli Python. Za sada mogu reći da sve ide po planu i da jedva čekam za kraj PowerBI. Takođe moram istaknuti da su se mentori pokazali maksimalno profesionalni i prijatni.

Šta si novo do sad naučila, a ranije nisi znala?   

Od svih programa koje sam prethodno spomenula, prije ove obuke radila sam samo u Excelu tako da sve ostalo mi je novo. Za sada je dosta zanimljivo i uzbudljivo bilo učiti i raditi vježbe u SQL-u, nadam se da će taj entuzijazam da me prati i kroz Python i PowerBI. Mislim i da sam dosta naučila kako da  tumačim biznis zahtjeve kroz analizu podataka u SQL.

Šta bi preporučila onima koji još uvek oklevaju da donesu odluku da promene svoju karijeru?  

Preporučila bih onima koji su makar jednom pomislili da treba da promene svoju karijeru da poslušaju svoju intuiciju i naprave taj korak. Takođe smatram da vredi učiti nove stvari, jer svako znanje je dobrodošlo.
Na primer, ja sam odlučila da nadogradim svoje znanje sa obukom za Data Analyst kako bih ga koristila u oblasti energetike.

Da li ti podrška Karijernog centra dodatno znači? U čemu se ona ogleda?

Naravno da mi znači. Mislim da je svakom početniku potrebna podrška i razumjevanje. Karijerni centar je most između poslodavca i zaposlenog tj. poloznika akademije. Prati naš napredak i na kraju obuke oni nam pružaju podršku u pronalaženju  posla, kasnije primijenjujemo naše znanje i nastavljamo da se usavršavamo.