Intervju sa Lazarem Jovanovićem

preduzetnik sa više od 10 godina iskustva u marketingu i predavač na Semos Akademiji za digitalni marketing.

BLOG OBJAVA
Ko je Lazar Jovanović?

Lazar Jovanović je serijski preduzetnik čija impresivna karijera obuhvata bogato iskustvo u sedam različitih industrija. Sa preko deset godina ekspertize u marketingu, Lazar se specijalizovao za digitalni marketing, gde je ostavio značajan trag. Njegova profesionalna putanja počela je kao full stack developer, ali je svesno usmerio svoje ambicije ka digitalnom marketingu. Njegova stručnost pokriva širok spektar disciplina, od upravljanja društvenim mrežama, preko PPC (Pay-Per-Click) i SEO (Search Engine Optimization), do analitike, web dizajna i programiranja vebsajtova.

Lazar nije samo praktičar najnovijih metoda digitalnog marketinga, već je i educator i konsultant koji svoje obimno znanje deli sa drugima u ovoj dinamičnoj oblasti. U poslednjih godinu dana, stekao je renome kao direktor portala WebMind, koji je postao ključno mesto za pronalaženje najnovijih informacija, vesti i resursa iz IT sektora, Web3, gejminga, veštačke inteligencije, kao i šireg online i digitalnog sveta.

Kada bi trebalo da se opišeš sa tri reči, te reči bi bile...

Hrabrost, Autodidakt, Adaptivnost.

Šta znači biti danas Digital Marketing Specialist?

Biti Digital Marketing Specialist danas znači biti na prvoj liniji dinamičnog i stalno evoluirajućeg sveta marketinga koji se odvija online. Specijalist za digitalni marketing mora biti vešt u različitim oblastima, uključujući SEO (Search Engine Optimization), SEM (Search Engine Marketing), content marketing, email marketing, social media marketing, i analitiku podataka.

Ovaj stručnjak treba da ima sposobnost da identifikuje i cilja specifične demografske grupe koristeći razne digitalne platforme, kao što su društvene mreže, email kampanje, i Google Ads. Takođe, mora biti u toku sa najnovijim trendovima i alatima koji mogu pomoći brendovima da ostvare bolju vidljivost i angažovanost na internetu.

Analiza podataka je takođe ključni deo posla, jer omogućava digitalnim marketing stručnjacima da mere efikasnost svojih kampanja i optimizuju strategije u realnom vremenu za maksimalni ROI (Return on Investment). Kreativnost u kombinaciji sa tehničkim znanjem omogućava kreiranje inovativnih kampanja koje privlače pažnju i angažuju ciljnu publiku.

Digitalni marketing stručnjaci moraju biti komunikativni i sposobni za timski rad, jer često sarađuju sa drugim odeljenjima kao što su prodaja, IT i korisnički servis, kako bi razvili i implementirali sveobuhvatne strategije koje promovišu brend, proizvode ili usluge online.

Imaš veliko iskustvo u ovoj oblasti. Koji deo ti najviše leži?

Ako bi morao da se opredelim za jedan segment I ekspertizu u digitalnom marketingu najradije bih izabrao SEO. Zato što SEO Expert mora biti upoznat sa svim procesima digitalnog marketinga, čak i front-end i back-end programiranjem.

Kakva znanja i veštine se kriju iza Digital Marketing Specialist Akademije u Semos Educationu?

Digital Marketing Specialist Akademija u okviru Semos Educationa osmišljena je da svojim polaznicima pruži kompletan set znanja i veština potrebnih za uspeh u svetu digitalnog marketinga. Program ove akademije obuhvata detaljno proučavanje ključnih oblasti kao što su SEO (optimizacija za pretraživače), SEM (marketing preko pretraživača), content marketing, strategija društvenih mreža, upravljanje plaćenim online kampanjama (PPC), email marketing i mobilni marketing.

Polaznici se takođe uče kako da koriste alate za analitiku, poput Google Analyticsa, kako bi pratili i analizirali ponašanje korisnika i efikasnost kampanja. Pored toga, uče o dizajnu i optimizaciji sajtova, kako bi poboljšali korisničko iskustvo i konverziju.

Program takođe stavlja akcenat na razvoj strategijskih i kreativnih veština, omogućavajući polaznicima da razviju sposobnost kreiranja inovativnih kampanja koje će rezonovati sa ciljanom publikom i ostvariti poslovne ciljeve. Kurs pokriva i najnovije trendove u digitalnom marketingu, kao što su influencer marketing, marketing preko video sadržaja i automatizacija marketinga, te ih priprema za brze promene koje su karakteristične za ovu industriju.

Na kraju, Digital Marketing Specialist Akademija podstiče razvoj analitičkog razmišljanja i sposobnosti rešavanja problema, pripremajući polaznike da se efikasno nose sa izazovima koje digitalni marketing predstavlja.

Koliko je tražen Digital Marketing Specialist kao profesija kod nas i u inostranstvu?

Profesija Digital Marketing Specialist trenutno je veoma tražena kako na domaćem tržištu, tako i u inostranstvu. Razvoj tehnologije i sve veća upotreba interneta u svakodnevnom životu doveli su do toga da digitalni marketing postane ključna komponenta strategija većine preduzeća.

U Srbiji, potražnja za digitalnim marketing stručnjacima raste sa razvojem IT sektora i povećanjem broja startapova i međunarodnih kompanija koje posluju na ovom području. Kompanije sve više prepoznaju važnost online prisustva i digitalnog oglašavanja, što dovodi do veće potrebe za stručnjacima u ovoj oblasti.

Na globalnom nivou, potražnja za digitalnim marketing stručnjacima je još veća. Sa širenjem globalnog tržišta i potrebom za prilagođavanjem različitim kulturama i jezicima, stručnjaci koji mogu efikasno ciljati i komunicirati sa različitim demografskim grupama su izuzetno cenjeni. Takođe, sa stalnim razvojem novih digitalnih platformi i alata, postoji stalna potreba za stručnjacima koji se mogu brzo prilagoditi i iskoristiti nove tehnologije za promociju brenda.

Ukratko, Digital Marketing Specialist je profesija koja trenutno doživljava veliki rast i popularnost, kako u Srbiji, tako i na međunarodnom nivou, čineći je atraktivnom karijernom opcijom za mnoge.

Da li je digitalni marketing trend ili buduća profesija?

Digitalni marketing je mnogo više od trenutnog trenda; on je temeljna i sveprisutna komponenta savremenog poslovanja i sigurno predstavlja profesiju budućnosti. Sa stalnim napretkom tehnologije i sve većim brojem ljudi koji pristupaju internetu širom sveta, digitalni marketing nastavlja da se razvija i prilagođava, nudeći brojne mogućnosti za karijeru.

Tvoj savet za sve buduće marketare…

    Za sve buduće marketare, evo nekoliko ključnih saveta koji mogu pomoći u izgradnji uspešne karijere u digitalnom marketingu:
  • Neprestano učenje: Digitalni marketing se brzo menja, stoga je važno da se stalno usavršavate i pratite najnovije trendove, alate i tehnologije. Učestvujte u online kursevima, webinarima, konferencijama i radionicama.
  • Razumite svoju publiku: Duboko razumevanje ciljne publike je ključ uspeha. Znajte ko su vaši korisnici, šta ih motiviše, i kako najbolje komunicirati s njima.
  • Budite kreativni i inovativni: Digitalni marketing zahteva kreativnost. Ne bojte se eksperimentisati s novim idejama i pristupima, i budite spremni da testirate različite strategije.
  • Ovladajte analitikom: Sposobnost analize podataka i razumevanje šta oni znače za vašu strategiju je ključno. Znanje o alatima kao što su Google Analytics i razumevanje KPI-jeva (Key Performance Indicators) su neophodni.
  • Izgradite svoj digitalni otisak: Praktikujte ono što propovedate. Izgradite svoj lični brend i prisustvo na društvenim mrežama. To može biti vaša digitalna vizitkarta.
  • Razvijajte veštine komunikacije: Efikasna komunikacija je suštinski važna, kako u kreiranju sadržaja, tako i u interakciji s klijentima, timom ili širom javnošću.
  • Budite fleksibilni i prilagodljivi: Budite spremni na brze promene i budite fleksibilni u svom pristupu. Sposobnost brze prilagodbe promenama u industriji je ključna.
  • Umrežavanje i izgradnja veza: Stvaranje profesionalnih veza može vam otvoriti vrata za nove mogućnosti. Učestvujte u industrijskim događajima i koristite društvene mreže za umrežavanje.
  • Razvijte razumevanje za poslovanje: Razumite kako vaš rad doprinosi ukupnim ciljevima preduzeća. Ovo uključuje razumevanje osnova poslovanja, prodaje i potrošačkog ponašanja.
  • Budite strastveni i motivisani: Strast prema onome što radite može biti vaš najveći pokretač. Održavajte visok nivo entuzijazma i motivacije, jer će se to odraziti na vaš rad i rezultate.

Zapamtite, put do uspeha u digitalnom marketingu nije uvek lak, ali kontinuiranim radom, učenjem i strpljenjem, možete izgraditi izuzetno zadovoljavajuću karijeru.

#digital-marketing
SLIČNI BLOG POSTOVI

BUDI I TI USPEŠNA PRIČA!

Upiši se na Semos Akademiju!

NAPRAVI PRVI KORAK